Ο Χορός της Μάσκας 2006 – Εκδοση

“Ο Χορός της Μάσκας” του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας: Μία νύχτα χαραγμένη στη καρδιά μας. Κράτησε όσο κρατούν οι όμορφες νύχτες.
Και δεν ανήκει μόνο σε μας, αλλά σε ολόκληρη την πόλη, την Πάτρα του Καρναβαλιού.

Ας μοιραστούμε λοιπόν αυτή την μνήμη. Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πάτρας παρουσιάζει ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο “Χορό της Μάσκας”, ένα θεσμό που έγραψε τη δική του, χαρακτηριστική ιστορία, στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων.
Το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εκδήλωση, η οποία εισήχθη στο Πατρινό Καρναβάλι παράλληλα σχεδόν με τη γέννηση του Καρναβαλικού Κομιτάτου. Ήταν μία από τις πρώτες ιδέες αλλά και από τα πρώτα εγχειρήματα, όπου το Κομιτάτο κατέθεσε τη δική του σφραγίδα. Ταυτόχρονα ήταν και μία πρόταση για διασκέδαση μέσα από όρους αισθητικής.
Ο Χορός της Μάσκας ήρθε να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα του Καρναβαλιού. Από τη μια ο χώρος, το Θέατρο “Απόλλων”, συνδεδεμένο με την ιστορία της Πατρινής Αποκριάς, από την άλλη η παράδοση της μάσκας, σήμα κατατεθέν του Πατρινού Καρναβαλιού, που τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε τάσεις φθίνουσας πορείας.
Το Καρναβαλικό Κομιτάτο πρότεινε στους φίλους του Καρναβαλιού ένα χορό με “υποχρεωτικό” όρο τη μάσκα και με πρόβλεψη για βράβευση των πιο αξιόλογων, των πιο ευρηματικών ή των πιο διασκεδαστικών, ατομικών ή ομαδικών επινοήσεων. Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Παρήγαγε μάλιστα και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα καθώς πολλοί Πατρινοί αξιοποίησαν προσωπικά ταλέντα και χαρίσματα και αιφνιδίασαν ευχάριστα με την φαντασία και το χιούμορ τους. Μια δημιουργία χωρίς σύνορα. Οδιαγωνισμός ήταν μί μικρή νότα μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ξεφαντώματος. Αυτό ήταν ένα κέρδος για το Κομιτάτο και το Καρναβάλι. Μεγαλύτερη σημασία είχε ότι η μάσκα άρχισε ξανά να βρίσκει τη θέση της στο Πατρινό Καρναβάλι και να υποστηρίζεται σαν παράδοση όλο και περισσότερο από όλες τις δυνάμεις της Πατρινής Αποκριάς. Στο εν λόγω χρονικό σημείο το Κομιτάτο θεώρησε ότι ο Χορός σαν θεσμός είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του, αφού η πρόταση έπεσε σε έδαφος διψασμένο για ιδέες που θα συνέδεαν το Καρναβάλι με την αυθεντική του παράδοση. Στράφηκε σε άλλες κατευθύνσεις με διάθεση να υπηρετεί πιστά το Καρναβάλι, να καταθέτει άποψη, να τη στηρίζει με συλλογική, εθελοντική δράση και να προσφέρει στα μέλη και τους φίλους του Σωματείου, όπως και σε όλη την Πάτρα, ευκαιρίες για ευχάριστες και νοσταλγικές στιγμές.

Το Λεύκωμα του Χορού της Μάσκας συμβάλλει επίσης στην αποθανάτιση της μικρής ιστορίας του ίδιου του Κομιτάτου, καθώς στα 15 χρόνια λειτουργίας του αποτελεί πια ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας του Καρναβαλιού αλλά και της πόλης.

Το Λεύκωμα εκδόθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού “Πάτρα 2006” Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος του
Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας

Αλέξης Σκαρμέας